Doina Bungardean


Biografie

In 1954 ben ik geboren in Cluj-Napoca, Roemenië. Sinds 1977 woon en werk ik in Den-Haag. Tot na de revolutie in Roemenië haalde ik de inspiratie voor mijn schilderijen uit mijn land van herkomst. De totale sociale en culturele ommekeer van Roemenië stond centraal in mijn werk .De onderdrukking, de bevrijding en de chaos leveren een dialoog op, die ik in beeld tracht te brengen.

Illusie leek werkelijkheid te worden. Ik zocht de balans tussen illusie en werkelijkheid. Ik schep beelden,die vragen naar rechtvaardigheid, waarbij mijn kleurkeuze erg belangrijk is. De kleuren zijn niet altijd gewenst door de toeschouwer; ze doen denken aan de dood en wie wil de dood zien?

Ik hield en houd mij bezig met overleven. Overleven is een wens niet ver van de dood vandaan.

Door telkens nieuwe confrontaties aan te gaan, blijft voor mij de uitdaging bestaan te schilderen in een eigentijdse vormgeving.

 

Na de revolutie tot heden blijf ik zoeken naar nieuwe uitdagingen...

Gestoeld op expressionisme vervaardig ik schilderijen, objecten, boeken, tekeningen, installaties, monoprints, etc.

De thematiek: portret, mens, zee, lucht, aarde,landschap, geometrische vormen, bepaalt of de afbeelding abstracter of figuratiever van aard is. Bindende factor in alle werkstukken is de gelaagdheid van kleur, materie en lijnvoering.